De lekkerste Taart, cake, tussendoortjes en (gezonde) zoetigheden in hilversum

RECEPT | Appelcompote

Bij je avondeten, door de yoghurt, als toetje, gewoon om te snoepen of als basis voor een taart of cake… Appelcompote is echt fantastisch! En ook nog eens super makkelijk om te maken.

Vroeger hadden wij thuis altijd een vriezer vol met bakjes appelcompote. Mijn ouders hebben een tuin vol grote fruitbomen. Als de herfst zijn intrede deed, dan plukten we met het hele gezin appels en daar maakte mijn moeder dan appelcompote van. Een deel daarvan ging in de vriezer en een deel van de – nog warme – appelcompote smikkelden we gelijk aan het aanrecht op.

De smaken van vroeger zijn goud waard, daarom maak ik vandaag de dag nog steeds heel graag mijn appelcompote zelf. En geloof mij, als jij dat eenmaal hebt geprobeerd wil je ook geen kant-en-klare potjes uit de supermarkt meer.

Dit recept is kinderlijk eenvoudig en je kunt het zo gezond (of ongezond) maken als je zelf wilt. Ik maakte deze appelcompote met een eetlepel Sweet Like Sugar stevia, maar je kunt het ook met gewone kristalsuiker maken. Of zonder suiker als je de appels van zichzelf zoet genoeg vindt.

Ik vind het lekker om de appelcompote op smaak te brengen met een flinke snuf kaneel, maar je kunt hier ook speculaaskruiden, kardemom of Chinees 5-kruidenpoeder. Laat je creativiteit lekker de vrije loop zou ik zeggen.

Appelcompote

5 oktober 2019
: Makkelijk

Door:

Ingrediënten
  • +/- 1 kilo (goudreinet) appels
  • 4 el water
  • 1 el suiker of suikervervanger (of meer/minder naar smaak)
  • 1 tl kaneel of andere kruiden naar keuze
Bereiding
  • Stap 1 Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
  • Stap 2 Was de appels en doe ze in een grote pan met het water. Je zult zien dat de appels niet onder water staan, maar dat is ook niet nodig.
  • Stap 3 Zet op laag vuur en laat het geheel tien minuten tot een kwartiertje pruttelen. Blijf tussendoor goed roeren, om te voorkomen dat de bodem aanbrandt.
  • Stap 4 Als het te snel droogkookt, kun je eventueel een eetlepel water toevoegen. Maar let op dat je compote niet te nat wordt.
  • Stap 5 Je zult merken dat je appels langzaam uit elkaar beginnen te vallen en dat er een moes ontstaat. Je kunt zelf bepalen hoe grof of fijn je je compote wilt hebben. Als je tevreden bent zet je het vuur uit.
  • Stap 6 Roer tot slot de suiker en de speculaaskruiden door je compote.
  • Stap 7 En klaar is Kees! Je kunt je compote nu meteen lekker opsmikkelen (warm is hij het lekkerst vind ik) of in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan blijft het tot 3 maanden goed.
  • Stap 8 Variatietip: Voeg een handje rozijntjes toe en kook deze mee met de appels. Dat maakt het geheel wat zoeter en is super lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *